Gigabike Spelwijzer

 
Meer dan vijftien jaar lang reeds vertoeft Gigabike op het wereldwijde web. Voorstellen hoeft dus niet echt meer maar voor wie toch nog wegwijs wil raken kan op deze pagina een summier overzicht vinden. Klikken op de titel volstaat om meer informatie omtrent het betreffende onderwerp te krijgen.

En als er dan onverhoopt toch nog iets ontbreekt ... dan kom je het ons wel vertellen zeker ?


Klik hierboven als je het volledige reglement wilt doornemen. Maar in een notendop komt het hier op neer : selecteer 30 renners die samen maximaal 20.000 CQ punten waard zijn. De CQ-lijst met de rennerswaarden vind je begin februari op onze site.

Inschrijven gebeurt traditioneel in 3 groepen. Wildcards worden begin januari uitgereikt, andere gewezen deelnemers krijgen een invitatiemail om hun deelname te verlengen. Alle anderen kunnen zich vanaf een vastgesteld tijdstip aanmelden en krijgen een zitje, zolang de voorraad strekt.

Vanuit de lijst van alle deelnemers kan je informatie opvragen over resultaten en ploegselectie.


Een goede analyse van de kalender is een vereiste voor een uitgebalanceerde selectie. Op de giga-kalender komen alle belangrijke wedstrijden voor (dit zijn alle Protour-wedstrijden plus ex-Protourwedstrijden plus een afgewogen selectie uit de Europese continentale kalender). 

Aan uitslagen géén gebrek bij Gigabike. Bij iedere wedstrijd op de kalender vind je hier de uitslag van de renners (in zoverre die CQ punten oplevert), de uitslag van Gigabike èn de tussenstand.
Je kan hier alle renners opzoeken inclusief hun giga-resultaten tot dusver. Om de bijna duizend renners in onze database op te splitsen is er een pagina per letter. Klik op de naam van de renner om zijn uitslagen in Gigabike te kennen.  Noot : als je ruimer wilt zoeken naar uitslagen, dan is er slechts één adres : CQranking
 
Wie Gigabike al kent weet dat we hier niet kijken op een statistiekje meer of minder. Statistiek-fanatici vinden hier zeker hun gading. Zo zijn er nevenrankings voor de wereldbeker maar ook voor de andere wedstrijdcategorieën ("de grote drie", de kleine rondes", "het kleine grut").

Ook periodestanden krijg je hier te zien, zicht op de populairste renners, teams, landen ...  Overzichten van de gedane transfers, de zegelijst, ... ergens vind je wel een ranking waarin je goed voor de dag komt.

Ook groepsgewijs kan je scoren in de regionale ranking en de kliekranking.

Er zijn ook overzichten per wedstrijd (klik de wedstrijd aan vanuit de kalender-pagina) en historische overzichten met de Covatheo-ranking en de Gigaranking Aller Tijden.

Waar het vooral om te doen is natuurlijk. De plus vijfhonderd deelnemers gerangschikt volgens hun score, sommigen intussen pronkend met hun truitje als leider in een nevencompetitie of met een kampioenentrui die ze vorig jaar konden versieren.

Hoe moet je inschrijven ?  Gewoon een email sturen via het inschrijvingsformulier zodra de inschrijvingspoorten opengaan (27 januari 2015).  Wie over een wildcard beschikt hoeft dat natuurlijk niet meer te doen. 

Vanaf een te bepalen dag in februari kunnen de ingeschrevenen dan online hun ploeg samenstellen - tot en met de deadline op vrijdag 27 februari.

Een leuk hulpmiddel om na te gaan of je kans maakt op successen. Je kan hier tot vijf renners combineren en opvragen in welke ploeg die combinatie voorkomt. Op die manier kan je snel inschatten wie bijvoorbeeld kans maakt op de dagzege in een wedstrijd.

Echte freaks gebruiken deze zoeker gedurende het wedstrijdverloop continu. Zo blijkt soms dat wisselende situaties onderweg ook voor stevige wijzigingen in de lijst van kandidaat winnaars zorgt.

Sommige deelnemers van vorige edities kregen van ons een wildcard. Daarom hoeven zij zich niet uitzonderlijk te reppen om een zitje af te dwingen in het gigapeloton van 2015. Diverse criteria werden in overweging genomen om die wildcards (een 250tal) toe te kennen.
Wil je de samenstelling van je ploeg vergelijken met een andere deelnemer ?  Dat kan héél makkelijk via de "spiegel"-functie.  Dan zie je meteen welke renners jullie gemeenschappelijk hebben en met welke renners jullie beide het verschil kunnen maken tegenover elkaar.

De belangrijkste prestaties sinds 2000 kan je consulteren in het archief.  Je selecteert een aantal zoekcriteria en krijgt meteen alle opgeslagen resultaten die aan die criteria voldoen.  Alle eindstanden van een deelnemer bekijken ...  alle eindwinnaars van de Tour de France ... alle winnaars op de Mont Ventoux ... alle periodewinnaars ooit ... het kan allemaal.


Laatst gewijzigd op 10/02/2015 - Opmerkingen en suggesties kan je mailen naar gigabike@advalvas.be
Gigabike, jaargang 16 - Copyright: Peter Samoy & Mark Vanderwegen