Welkom bij Gigabike 2024


Wielerfreak, sportpuzzelaar, sympathisant of gewoon verloren gelopen op het web?... Welkom bij Gigabike, een web-spel met wielen !

Gigabike is een begrip geworden, en Gigabiken een werkwoord. 

Heel wat Belgen en Nederlanders vonden hier veel wielergenot: vooral met ons spel, maar ook met woorden, en heel soms op de fiets. Ieder wielerseizoen wordt traditioneel afgesloten met een apotheose onder de noemer GigaFinish. Eind november is er een bijeenkomst waar alle gigabikers welkom zijn voor een leuke namiddag en avond.  Op het menu staan o.a. een wielerquiz, een praatgast uit de wielerwereld en diverse andere ingrediŽnten.

Wat is Gigabike?

Maar alles begint bij het spel…. 
Gigabike is een wielerspel dat van maart tot oktober focust op de belangrijkste wegwedstrijden van de elite-mannen…

Selecteer een team van 30 renners met een budget van maximum 20000 CQ-punten. En win! Tot 6 maal per seizoen kan het team bijgestuurd worden via transfers. Je team verdient punten in alle belangrijke wegwedstrijden.

De inschrijvingsperiode start ongeveer halfweg december.  Je kan je alvast opgeven voor een invitatie door een email te sturen naar ons adres (zie de link onderaan de pagina).  Wees er tijdig bij want we hanteren een limiet van 650 deelnemers. 

Op het einde van het seizoen wordt de eindwinnaar gevierd en krijgt hij/zij de Gigabike wisseltrofee een jaar lang in huis.

Deelnemen ...

Deelnemen aan het Gigabike-spel kost niets (behalve wat tijd), maar de trofee van de winnaar wordt wel fel begeerd. Aarzel niet langer, en doe zelf mee…
 
Opgelet !  Ieder jaar is het aantal zitjes in het gigapeloton beperkt. Wie niet over een wildcard beschikt zorgt er dus voor dat hij/zij tijdig inschrijft!

Heb je een vraag, en vind je het antwoord niet in het spel-reglement, noch bij de FAQ, stuur dan een mailtje naar gigabike@telenet.be.

De Regels in een notendop

Selecteer 30 profrenners voor een maximaal budget van 20 000 CQ-punten.  Met jouw selectie neem je deel aan een 200-tal wedstrijden, gespreid over zeven periodes, waarbij telkens jouw beste acht renners in een wedstrijduitslag punten opleveren.

Op bepaalde tijdstippen kan je transfereren waarbij je tot maximaal vijf renners kunt wisselen.  Daarbij is de nieuwe CQ-waarde van je selectie en de andere renners belangrijk, evenals je restbudget van de vorige periode.

Sinds 2005 is de waarde van renners bepaald door de CQ-ranking - een ranking in eigen beheer. Deze vervangt de vroegere UCI-ranking.

Het volledige reglement plus alles over de CQ-ranking vind je hier.

De Gigabike kalender

Bij Gigabike worden volgende wedstrijden in aanmerking genomen. Qua rittenwedstrijden zijn er de drie onvermijdelijke "groten", te weten Giro, Tour en Vuelta. Daarnaast ook de belangrijkste rondes (deze die ooit tot de Protour behoorden). Hierbij tellen zowel de rituitslagen als de eindrangschikkingen mee.

Daarnaast zijn er de eendagswedstrijden. Vanzelfsprekend de grote klassiekers tot en met de 1.HC wedstrijden, het wereldkampioenschap (zowel ploegen-, tijd- als wegrit), het Europees kampioenschap op de weg en de nationale kampioenschappen van landen top tien klassieke wielerlanden.

De volledige kalender vind je hier.

Achter de schermen

Het Gigabike-concept werd bedacht en uitgewerkt door een schare vrienden die elkaar via het net ontmoetten. De harde kern bestaat uit Mark Vanderwegen (webmaster en applicatie-verantwoordelijke) en Peter Samoy (database administrator, verslaggever en co-webmaster), Marcel Luyckx beheert onze zustersite Chicabike, met ondersteuning van Filip Mas en anderen.

Verder zijn we vooral het CQ team dankbaar voor het bijhouden van de resultaten en het wekelijks beschikbaar stellen van een CQ ranking spreadsheet.  
Er is ook een Raad van Wijzen die jaarlijks reglement en kalender reviseert en zich verder buigt over onvoorziene omstandigheden.  Tenslotte danken we ook ons Steunfonds Gigabike. dat de De financiering van de website mogelijk maakt.

De medewerkers van Gigabike.

Meer info over het spel ? 

Gewoon hier klikken.

Ontdek de schatkamer van rankings ...

Meer info over het gebabbel ?

Gewoon hier klikken.

Onze gazet, onze columns, onze interviews ...

Meer info over andere ?

Gewoon hier klikken.

Een blik op Finish, Gran Premio, wielerquiz ...


Laatst gewijzigd op 01/12/2023 - Opmerkingen en suggesties kan je mailen naar gigabike@telenet.be
Gigabike, jaargang 24 - Copyright: Peter Samoy & Mark Vanderwegen